office@femeia21.ro   021-412 01 86

Campanie

 Home / Informare

Argumentare concept Miscarea Sufragetelor

Conceptul pleaca de la ideea de miscarea sufragetelor, acele femei care au schimbat la randul lor mentalitati si care au luptat pentru emaniciparea femeii, in conditii mult mai drastice din punct de vedere al drepturilor femeii, decat cele din ziua de azi.

Mişcarea sufragetelor, infiintata în 1876, a reprezentat o mişcare de emancipare a femeilor din Anglia de la începutul secolului al XX-lea, al cărei scop a fost obţinerea drepturilor politice pentru femei, în principal a dreptului de vot.
Cuvantul : “sufragiu” vine din latinescul “suffragium”, si are ca si inteles: “vot”, “support politic” si “dreptul de a vota”.
Uniunea Nationala a Societatilor de Sufragete (UNSS), care a fost fondata in 1897 in Marea Britanie, era formata dintr-o serie de societati de sufragiu locale.

In sec. al XIX-lea femeile nu aveau un loc in politica nationala, ele nu puteau candida in Parlament, nici macar nu le era permis sa voteze. S-a presupus ca femeile nu au nevoie de vot pentru ca rolul femeii a fost văzut de a avea grija de casa si de creștere a copilului. Ca urmare a revoluției industriale multe femei au fost în ocuparea forței de muncă cu normă întreagă, ceea ce însemna că aveau șansa să se întâlneasca în mari grupuri organizate pentru a discuta probleme politice și sociale.
Organizarea campaniilor pentru votul femeilor au început să apară în 1866 și incepand cu 1888 femeile puteau vota în alegerile consiliilor locale Conceptul aduce in prin plam rotile – ca si mecanism de tragere, sistem, drum, miscare, ceea ce femeia secolului 21 le face in mod frecvent, fara o constientizare a acestor simboluri.
Deasemenea, conceptul se bazeaza pe ideea de 3 roti cu texte si mesaje ale unor femei din Romania, care au schimbat mentalitati, idei, concepte in primul rand din punct de vedere profesional. Domeniu profesional va face legatura cu una dintre actiunile conceptului de egalitate de sanse, acela de cresterea nivelului de calificare.